Fotograferen bij weinig licht

Licht in de duisternis

Het fotograferen van situaties met weinig licht, zoals een schemering of een selfie in een donkere bar, waren lange tijd een extreme uitdaging voor smartphonefotografen. Gelukkig heeft de techniek niet stilgezeten en kan je tegenwoordig redelijk eenvoudig die sfeervolle en gezellige avonduren vastleggen met je telefoon. Vind je dit toch nog lastig of zoek je naar extra creatieve mogelijkheden? Lees dan onderstaande tips om de hoogste kwaliteit uit de duisternis te halen.

Langere sluitertijd gebruiken


Als je de sluitertijd verlengt, wordt de camerasensor langer blootgesteld aan het beschikbare licht. Je kan dus in één foto meer licht vangen, waardoor het totale beeld helderder wordt. Bij een avondschemering kan een iets langere sluitertijd, van bijvoorbeeld 1/10e seconde, al veel verschil maken. Is het echt heel erg donker? Dan zal je misschien zelfs een sluitertijd van enkele seconden moeten gebruiken.


Als je een langere sluitertijd gebruikt, zijn er twee dingen waar je rekening mee moet houden:

1. Omdat de sensor langer wordt blootgesteld aan het licht, ontstaat er ook bewegingsonscherpte. Actiefoto’s maken in het donker is dus erg lastig, want de beweging zal volledig vervagen.

2. Ook de beweging van de telefoon kan door de langere sluitertijd zichtbaar worden in je beeld. Je zal je telefoon dus heel erg goed stil moeten houden of een statief of stevige ondergrond moeten opzoeken.

Night Mode


De Huawei P20 Pro heeft een handige Night Mode, waardoor je dankzij de AI uit de hand haarscherpe foto’s kan maken bij weinig licht. Hiervoor heb je geen statief meer nodig. Ook situaties met veel contrast, zoals bij tegenlicht, worden in de Night Mode mooi in evenwicht gebracht. Je hebt dus geen last van overbelichte delen of dichtgelopen schaduwen!

Creatieve mogelijkheden
in de nacht


Bewegingsonscherpte hoef je niet altijd als fout te zien. Als je een beetje creatief bent aangelegd, is het zeker voor je nachtfotografie een waardevolle aanvulling. Bewegende lichtjes veranderen door de langere sluitertijd namelijk in kleurrijke streepjes. Daarmee kan je de beweging in je beeld extra benadrukken en lege delen sfeervol opvullen!

Extra sfeer toevoegen


Een lange sluitertijd is niet altijd nodig om je nachtfoto mooier te maken. Je kan bijvoorbeeld ook experimenteren met een groter diafragma of een hogere iso-waarde. Beide instellingen hebben bovendien ook een extra sfeervolle uitwerking. Door het open diafragma krijg je een mooie achtergrondonscherpte, waardoor lichtjes in een soort bollen veranderen. Die zachte onscherpte wordt ‘bokeh’ genoemd en zorgt voor een kleurrijke invulling van je achtergrond. De hogere iso-waarde heeft als gevolg dat er meer ruis optreedt. Meestal wil je ruis voorkomen, omdat het de details vertroebelt. Toch kan het bij avondfotografie juist een vintage en sfeervolle look aan je foto geven.

Lichtjes veranderen in bokeh door de onscherpte

Ruis kan ook voor extra sfeer zorgen