Filmen met je smartphone

Fotograferen is leuk, maar bewegende beelden zijn vaak nog leuker! Hoe haal je de hoogste kwaliteit uit je smartphonevideo’s? We helpen je op weg met handige tips.

Film voor je doelgroep


Moet je je telefoon nu horizontaal of verticaal houden tijdens het filmen? De plek waar je video uiteindelijk wordt gepubliceerd, is van groot belang voor de manier waarop je filmt. Verreweg de meeste video’s worden in landschapsformaat afgespeeld. Onze tv’s en monitoren zijn daar namelijk op ingericht en ook platformen zoals YouTube, Facebook als Vimeo richten zich op het horizontale formaat.


Verticale beelden krijgen vaak zwarte balken, waardoor ze een stuk kleiner worden weergegeven. Als je echter een video maakt voor bijvoorbeeld Snapchat of Instagram Stories, dan kan je de telefoon juist het beste verticaal houden. Die platformen zijn namelijk volledig ingericht op smartphonegebruikers, waardoor je met een verticale opname het volledige beeld kan vullen.

De juiste accessoires


Als je je video’s naar een hoger niveau wil tillen, dan zal je naast mooi beeld ook goed moeten nadenken over je licht en geluid. Omdat smartphonevideografie steeds populairder wordt, zijn er gelukkig een heleboel accessoires op de markt die zeer handig in gebruik zijn. Het soort accessoires dat je nodig hebt, is natuurlijk afhankelijke van het type video’s dat je gaat maken. Als vlogger is een ring-light bijvoorbeeld erg nuttig, omdat je hiermee het gezicht op een natuurlijke manier kan uitlichten. Ga je interviews doen? Dan is er een overvloed aan microfoons waaruit je kan kiezen. Bedenk dus eerst goed welk type video’s je gaat maken en investeer dan in de juiste accessoires.

Laat je niet storen


Schakel tijdens het filmen de vliegtuigstand van je telefoon in. Zo voorkom je hinderlijke pop-ups in je beeld en weet je zeker dat je niet gestoord wordt. Bovendien bespaar je met de vliegtuigstand ook nog flink wat accuvermogen, wat je weer extra filmminuten zal opleveren!

Werk vanuit een verhaal


Zomaar in het wilde weg iets gaan filmen is zelden een goed idee. De beste video krijg je als je vooraf duidelijk een bepaald resultaat voor ogen hebt. Als je geen plan hebt, is de kans groot dat je met een flinke stapel beeldmateriaal thuiskomt waarin je achteraf langdurig moet gaan zoeken en knippen. Als je doelgericht te werk gaat, kan je je focussen op de beelden die er echt toe doen en op die manier een mooier eindresultaat creëren.

De ideale smartphone om mee te filmen


Ben je nog op zoek naar een smartphone om mee te filmen? De Huawei P20 Pro is perfect voor videografie! De telefoon heeft een FullView scherm, dat bijna van rand tot rand loopt. Het OLED-scherm zorgt voor een mooie en natuurlijke weergave van kleuren, waarbij zwarte tinten helder zwart zijn. Dankzij de helderheid van het volledige scherm kan je ook in de volle zon nog met gemak zien wat je filmt. Op zo'n mooi scherm mag een 4K video-opnamekwaliteit natuurlijk niet ontbreken.

Ook in de videofunctie van de Huawei P20 Pro wordt de kracht van Artificial Intelligence natuurlijk toegepast. De videostabilisatie in Full-HD mode is zo goed, dat alle schokken eruit gefilterd worden en je geen stabilizer meer nodig hebt.


Wil je extra experimenteren met je eigen creativiteit? Met de Huawei P20 Pro kan je maar liefst 960(!) beelden per seconde vastleggen, waardoor je in Super Slow Motion je mooiste actiemomenten terug kan kijken. Iedere snelle beweging kan je dus met gemak vertragen, waardoor je unieke beelden kan gebruiken in je video’s. Om ervoor te zorgen dat je geen enkel moment mist, is de P20 Pro uitgerust met een zeer krachtige accu. Samen met 6GB werkgeheugen en maar liefst 128GB opslaggeheugen, ben je klaar voor de mooiste video’s die je ooit gemaakt hebt!