Kieskeurig & Besteproduct

UPDATE

E-commerce; Kieskeurig & Besteproduct

Volle focus op Black Friday. Er zijn met regelmaat meetings over Black Friday. Complete plan is duidelijk en we zijn hard bezig om alles voor elkaar te krijgen. Je leest er hieronder in de subkopjes meer over.


Optimalisatie reviewformulier

We zijn ook bezig om onze reviewflow te optimaliseren. Als eerste pakken we de shopreviews op. We gaan het formulier en de verplichte data inkorten. Op deze manier maken we het makkelijker voor de gebruiker om een review achter te laten. De reden dat we met shopreviews starten is omdat we signalen krijgen dat de conversie hier achterblijft. Shopreviews zijn voor onze winkels belangrijk omdat deze invloed hebben op de ranking in onze pricelisting. Des te meer reviews je hebt, des te zwaarder weegt dit mee.


Widgets!
We hebben al widgets op Kieskeurig, deze worden al gebruikt binnen onze andere titels en door externe partijen. Hier gaan we extra smaken aan toevoegen. Zo zal het binnenkort via het Reshift CMS mogelijk zijn om een Kieskeurig Producttegel widget te maken. Dit maakt het mogelijk om de standaard tegel, zoals we die op onze productlistings hebben te plaatsen in een content artikel. Door verschillende CMS snippets met elkaar te combineren kun je zo mooi de producten uitlichten.


A/B testing

A/B testing is ook een feit, we hadden Google Optimize al een tijdje draaien, maar nu is ook de eerste test een feit. We hebben op consoles een test draaien om te kijken wat het effect is van een informatie pagina. We tonen een zichtbare opvallende link naar de /informatie pagina. Zo kunnen we kijken of onze bezoekers hier behoefte aan hebben, en wat de impact is op de rest van de journey die de gebruiker aflegt. Een volgende interessante test is het aanjagen van de Price Alert. We zien dat gebruikers die een Price Alert invullen erg goed converteren als ze een mailtje van ons ontvangen over het product waar ze de price alert voor hebben ingesteld. Via een test gaan we het makkelijker maken om een price alert in te stellen, en maken we de functionaliteit ook een stuk zichtbaarder.


Besteproduct.nl

De afgelopen maand zijn we nagenoeg volledig hersteld van de daling in verkeer wat werd veroorzaakt door twee dagen van zeer slechte uptime na het wisselen van hosting-account. Door vakantie en krappe bezetting full focus op de lopende testen waaronder een uitgebreide test van 18 bladbalzers (Herfst!), hakselaars, dashcams en meer.

Category Management

 • Er staat een nieuwe whitelabel Autobanden vergelijker online op Kieskeurig.nl. Nick heeft dit opgepakt en is de samenwerking aangegaan met Bandenspotter. Precies voor het wisselmoment naar de winterbanden. Aanjaging komt er via social en de nieuwsbrief. Ben je zelf op zoek naar de juiste winterbanden? Kijk dan op de autobandenvergelijker!


 • Het herfstseizoen zorgt voor meer interesse in bladblazers. BesteProduct heeft een Bladblazer test gedaan die zaterdag werd gepubliceerd in het AD en wij meenemen in de nieuwsbrief.


 • Donkere maanden zorgen ook voor meer interesse in (sfeer)verlichting. Koplopers zijn en blijven de Philips Hue starterkits.


 • Naast Black Friday staan ook de feestdagen voor de deur. De eerste voorbereidingen hiervoor zijn al in volle gang. Zodra de geheel vernieuwde pagina’s online staan, dan zullen we deze uiteraard delen!


 • Het was zelfs voor de niet-gamers niet te missen: Red Dead Redemption 2 is uit. Deze game van de makers van GTA doet het op kieskeurig opvallend goed, ook in het pre-order traject. Niet zo goed als FIFA, maar FIFA is wel véél meer mainstream. Opvallend is dat de Xbox versie echt helemaal niets doet op kieskeurig.

 • We zijn bezig de babygroepen te optimaliseren en aan het kijken voor een externe samenwerking. Daarnaast zijn we aan het kijken om extra babygroepen toe te voegen. Willen we flink gaan groeien binnen de babymarkt, dan zijn deze aanpassingen en toevoegingen van belang.


 • We zijn begonnen met een AB test om de contentpagina’s beter onder de aandacht te brengen. Deze draait op het moment op de console en playstation 4 pagina’s. Hier staat in de titel een gekleurde ‘’meer informatie’’ link naar de pagina met informatie over het aanschaffen van een spelcomputer.


 • We zijn samen met Marketing een project gestuurd waarbij wij input vragen vanuit onze moderatoren mbt de nieuwste productinnovaties binnen onze merken. Met hun hulp kunenn we snel slagen maken om deze waardevolle informatie voor onze bezoekers te ontsluiten op Kieskeurig.

SEA

In oktober hebben we met behulp van scripts de performance van de omgezette productgroepen in de gaten gehouden. Door de inzichten van deze scripts worden we bijvoorbeeld steeds minder vaak vertoond op irrelevante zoekopdrachten en zoekopdrachten die geen paginaweergaven en clickouts opleveren.


Dankzij de inspanningen van Richard, Kevin en Otto hebben we sinds september beter zicht op de cpm-waardes van productgroepen (per device). Dit stelt ons in staat beter te berekenen hoe de zoekwoorden waarop we bieden renderen. Deze cijfers in combinatie met de cpc-opbrengsten gaan we gebruiken voor scripts waarmee we slimmer én efficiënter kunnen bieden op zoekwoorden. Verder zijn we gestart met A/B testen in onze accounts, om de effecten in kaart te brengen van bodaanpassingen. In november ligt onze focus op het opzetten van meer A/B testen en optimaliseren van zoekwoorden richting de Black Friday-periode.

Shopsupport

Onze moderators (op een enkeling na) zitten op een eigen Slack-channel. Voor sommigen echt nog even wennen, maar het is wel fijn om tijdens de shifts direct met ze in contact te staan en op een snelle manier zaken met ze te delen en ze direct van advies te kunnen voorzien.

Wisten jullie dat...

 • Er binnen de productgroep wasmachines de meeste reviews op Kieskeurig.nl worden achtergelaten?
 • Maar dat het product waarbij de meeste reviews zijn geschreven geen wasmachine is, maar een airfryer (Philips avance hd9240 collection)
 • Dat er over producten van het merk BOSCH de meeste reviews worden geschreven en dat deze reviews voornamelijk via de whitelabel module binnen komen?
 • Bij shops de meeste reviews over BCC gaan?

Marketing

Volle focus op Black Friday!

Black Friday loopt op schema, naar verwachting kunnen we in de loop van volgende week starten met acquisitie voor de black Friday mailupdate (23 t/m 26 nov.).


Ook houden we een winactie of beter meerdere. Om inschrijvingen te werven hebben we 10 x 1.000 euro te vergeven en om livechat te activeren hebben we 5 x 1.000 euro.


We staan met een advertorial in diverse sanoma bladen waarvan Margriet de eerste is, zie foto.

Meer volgen, waaronder een aantal waar de winactie gepusht wordt (o.a. in flair, viva en veronica)


Ook gaan we onze klanten vanaf volgende week voorbereiden op ons Black Friday offensief.

Audiences & Data

Londen update! De belangrijkste learnings vanuit het Digital Growth Event in Londen (was gaaf!) voor audiences en data om nu te delen :


Presentatie Larry Kim


Zeer inspirerend. Larry Kim is eigenaar van Mobile Monkey en heeft zijn vorige bedrijf Wordstream voor een luttele 150 miljoen verkocht. De presentatie (must see) vind je hier.


 • Messaging = the next email
 • Larry zet volledig in op Facebook Messenger. Zijn voorspelling is dat dit én overige push notificaties het helemaal gaan worden. (voor content en commercie)
 • Volgens de laatste statistieken kun je nu niet meer om Facebook Messenger heen. Facebook Messenger haalt engagement scores die 10-80 keer hoger liggen dan e-mail.
 • Het openingspercentage van Facebook Messenger ligt op de 70- 80% (in vergelijking met e-mail: opens van 25-30%). De CTR ligt hier op 20%. (in vergelijking met e-mail:hier halen wij percentages tussen de 2 en 3 %)
 • Wat kun je met Facebook Messenger? Je kunt je totale subscribers/email lijsten uploaden en waar een match is Facebook Messenger aan de campagnestrategie toevoegen. Via Facebook groepen kun je veel user data afvangen en deze ook toevoegen aan de Facebook Messenger verzendlijsten. We werken momenteel aan een Plan van Aanpak om dit breed te integreren. We zullen starten met de Black Friday campagne van Kieskeurig. (Elmar en Eline doen de opzet en integratie)
 • Chat marketing via de Facebook Groups gebruiken om vragen te stellen aan de users om profielen te verrijken. Vragen koppelen aan segmentatiemogelijkheden.
 • Zet messenger pop-ups in op je site. Maak hier een flow voor. Zodra iemand reageert vang je permissie af om FB messaging te starten. Zet bijv in de repost: Dan zenden we je het en stel een vraag vooraf. Dat kan met pdf’s van workshops, whitepapers, e-books etc.
 • Tip! Volg het webinar met de top 10 Facebook Messenger marketing hacks!


Actie:

 1. We gaan een flow opstellen om dit op de sites te integreren.
 2. Subscribers list koppelen aan Facebook messaging
 3. Facebook messaging subscribers list vergroten middels opstarten group (actie: Eline/Elmar)
 4. Facebook messenging opnemen in marketingcampagnes (messaging campaigns opstarten)


Conversie workshop Karl Gilis:

Karl staat 3e op de lijst van meest invloedrijke Conversieoptimalisatie experts ter wereld. Hij gaf een heldere en inspirerende workshop waar iedereen iets van kan leren. Bekijk hem hier.


De rode draad:

Start met user onderzoek, wat vind je hier en hoe maak je daar een idee van. Data-onderzoek helpt je betere beslissingen te maken. Onderzoek de hele funnel. Waar zit de bottleneck, waarom, hoe te fixen en analyseren.

Ga aan de slag! Laat je niet tegenhouden door onderbuikgevoel, tegenstrijdige belangen, angst of wat dan ook. Ga aan de slag!


Facts van deze workshop:

 • Herhaal altijd je CTA op de pagina. In elk geval bovenin en onderin.
 • Zet onder de CTA altijd een extra regel: bijvoorbeeld beste prijsgarantie, op voorraad, nu bestellen = dan en dan in huis
 • Tekst/boodschap vele malen belangrijker dan design
 • Contentchanges geeft de beste winst
 • Ga testen, analyseren, optimaliseren, testen etc.
 • Start met user tests: 5 seconden tests , form analysis en targeted surveys via pop-ups.
 • Start met onderzoek naar de user: welke variabelen dragen daadwerkelijk bij aan je gedefinieerde conversies
 • Focus je niet op microconversies, maar gebruik dit om je engagement te verhogen
 • Gebruik geen ghost buttons, CTA is een CTA, maak het duidelijk
 • Geef je CTA een unieke kleur, altijd een 100% tegenovergestelde kleur van de rest van de pagina. ‘Handgeschreven’ pijl richting CTA werkt nog steeds.


Aan de hand van deze workshop gaan we intern werkgroepen opzetten om Form Analysis, User Tests en 5 Seconden tests te gaan uitrollen. De vragen die we hebben o.b.v. de variabelen die bijdragen tot conversie worden momenteel geanalyseerd en daar komt een concreet PvA uitrollen.


Framework voor conversie

Rode draad: targeting op basis van eigen data is een absolute must. Maak je data actionable! Conversion.com heeft hier een framework voor ontwikkeld, wat niets anders is dan dat op papier te zetten wat de data vertelt en zo tot een Campagnestrategie te komen, gekoppeld aan omzettargets en KPI’s om successen te kunnen meten.