Danny Hovestad, van Harlem Barbecue

Rooster vies?

Zo maak je je barbecue (makkelijk!) schoon

Ontvang net als 200.000 consumenten de nieuwsbrief!

Barbecueën is leuk, maar het schoonmaken van het rooster niet. Heb jij ook zo’n hekel aan die klus? Goed nieuws: als je het slim aanpakt, is dat schoonmaken zo gepiept. Expert Danny Hovestad van Harlem BBQ vertelt je er alles over!

Sommige mensen hebben zó’n hekel aan het reinigen van het rooster dat ze er alles aan doen om de barbecue schoon te houden. Ze grillen het vlees in aluminium bakjes, bijvoorbeeld. Maar dan kun je net zo goed niét barbecueën, vindt Danny Hovestad van Harlem BBQ. “Dat is zonde. Je krijgt niet die typische barbecuesmaak en omdat het vocht in de bakjes blijft staan, worden het vlees, de vis of de groenten niet lekker knapperig.” Gewoon op het rooster dus! En gelukkig zijn er heel makkelijke manieren om dat rooster in no time schoon te krijgen. Gooi die aluminium bakjes overigens niet meteen weg: die komen nog heel handig van pas, maar misschien anders dan je denkt!

Schoonmaken met een spatel …

Decennia lang maakten we het rooster van de barbecue schoon met een staalborstel. Hoewel dat prima werkt, zit er wel een nadeel aan: er kunnen staalsplinters aan het rooster blijven zitten, die bij de volgende barbecuesessie aan het vlees blijven plakken en in je maag terechtkomen. Je kunt beter een houten spatel gebruiken, waarmee je het rooster eenvoudig schoon schraapt.

Heb je geen spatel? Ook aluminiumfolie is een prima schoonmaaktool. Maak een prop van de folie en wrijf rustig over het rooster als de barbecue nog warm is. Easy does it. Trek wel even handschoen aan, want folie geleidt goed.

… Of schoonbranden

Nóg een effectieve methode is de barbecue heel heet opstoken, zodat alle restjes op het rooster verbranden en as worden. Daarna is het een kwestie van een borstel erover en klaar. Haal je er ook nog een lichtvochtig doekje over (zonder zeep!), dan is het rooster weer helemaal spic en span.

Schoonhouden met een plate-setter …

In het kader van ‘voorkomen is beter dan genezen’ is er tegenwoordig een oplossing die in het verlengde ligt van de aluminium bakjes, maar waarmee je toch die echte barbecue-ervaring houdt. Die oplossing heet indirect barbecueën en is helemaal ‘hot’ dankzij de Kamado-barbecues van merken als Big Green Egg en The Bastard. Maar ook Weber heeft inmiddels barbecues waarmee je indirect kunt barbecueën. Hoe dat werkt? De barbecues hebben een zogenaamde ‘plate setter’, een keramisch schild tussen het vuur en het rooster.

Dat heeft een aantal voordelen. Allereerst wordt de warmte heel gelijkmatig verdeeld, waardoor alles zo’n beetje tegelijkertijd gaar is. Ten tweede is er geen direct contact tussen het vuur en de producten op het rooster, wat vooral handig is als je grote stukken vlees hebt die langere tijd moeten garen. Met indirect barbecueën voorkom je dat het vlees aan de buitenkant verbrandt. Ook ontstaan er geen steekvlammen als er vet op de kolen terechtkomt. En je hebt geen last van rookontwikkeling, terwijl je wel de typische barbecuegeur krijgt.

… Of met een – hallo, daar zijn we weer! – aluminium bakje

Niet zo’n moderne barbecue en toch indirect barbecueën? Je kunt hetzelfde effect creëren door aluminium bakjes op de kolen te plaatsen. Zo wordt de warmte gelijkmatig verdeeld. Bovendien vangen die bakjes vocht en vet op.

P.S.: en hoe houd je dan die plate-setter schoon?

Om te voorkomen dat de plate setter vies wordt, kun je er een druippan op zetten. Die kun je vullen met zand, zodat het vet en kookvocht door het zand worden opgevangen. Na afloop hoef je dan alleen het zand weg te gooien. Wil je geen zand gebruiken? Dan kun je de plate setter en druippan ook schoonmaken door de barbecue hoog op te stoken. Als de boel is afgekoeld, haal je nog even een stoffer eroverheen en alles is weer prachtig schoon.