Spectaculaire vakantievideo's:

De beste cameradrones

De cameradrone is aan een enorme opmars bezig. En da’s ook niet zo gek: met deze relatief goedkope quadcopters kun je op eenvoudige wijze prachtige overzichtshots van bijvoorbeeld landschappen maken. Ideaal op vakantie, natuurlijk. Hieronder een uitgebreide koopgids en vijf (hele) fijne voorbeelden.

Cameradrone kopen? Hier moet je op letten!

Cameradrones – drones met een camera aan de voor- of achterkant – worden steeds populairder. Wil jij er ook eentje kopen, lees dan zeker onze tips!

Cameradrones zijn er in verschillende prijsklassen: van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s. Goedkope cameradrones zijn over het algemeen compacter en zien er iets uhm … goedkoper uit. Wil je er eentje met heel goede stabilisatie die in hoge resolutie filmt, dan ben je zeker 1.500 euro kwijt. Wel krijg je er bij duurdere cameradrones meestal veel accessoires bij: van een reservepropeller en een extra accu tot een koffer waarin je de drone kunt opbergen en meenemen.

Er zijn drie zaken heel belangrijk bij aanschaf van een cameradrone: beeldkwaliteit, stabilisatie en accuduur.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit hangt af van twee onderdelen: de sensor en de lens. De vuistregel is: hoe kleiner de sensor, des te slechter de beeldkwaliteit. Film je veel in de schemer of in het donker en heeft je camera een kleine sensor, dan krijg je beeld met veel ruis.

Kijken we naar de resolutie, dan is Full HD tegenwoordig gangbaar. 4K-cameradrones zien we ook steeds vaker, maar: die zijn behoorlijk aan de prijs. Vraag je af of je echt 4K-beeld nodig hebt. Wil je alleen af en toe een filmpje op Facebook zetten, dan is Full HD meer dan voldoende!

Stabilisatie

Je wilt natuurlijk geen beeld dat heel erg trilt en schokt. Kijk daarom goed naar wat voor gimball er op je camera zit. Dit onderdeel corrigeert trillingen en andere bewegingen die je drone maakt. Bij stabilisatie geldt: hoe beter, des te mooier het beeld. Wel is het zo dat drones met heel goede stabilisatie over het algemeen wat duurder zijn.

Accu

Gemiddeld gaat de accu van een cameradrone 15 tot 20 minuten mee. Dat is niet zo heel lang. Zorg dus voor voldoende extra accu’s! Er zijn tegenwoordig ook drones die, wanneer ze bijna leeg zijn, automatisch terugkomen. ET drone home, zeg maar.

Nog even dit

Houd er wel rekening mee dat je met een drone niet zomaar overal mag vliegen. De Rijksoverheid heeft een overzicht van alle drone-do-and-don’ts. Heel handig is de kaart met drone no-fly zones.

Geen idee waar je naartoe moet?

Misschien brengen deze drone-video’s je op een idee!

Canada

Dat drones een geweldig middel kunnen zijn om het thuisfront te laten zien hoe immens een landschap is, blijkt wel uit deze video. YouTuber McAlpine heeft in Canada zijn DJI Mavic Pro gebruikt om deze prachtige video te maken. Hij geeft als tip dat je goed moet opletten of je toestemming nodig hebt om ergens te filmen, zoals in de Nationale Parken in Canada.

Seychellen

De Seychellen zijn qua inwoners het kleinste land van Afrika en moeten het vooral hebben van het toerisme. In deze video laat Edgar Granados de mooiste plekjes van het paradijselijke eiland zien. De video is gemaakt met een (voor een consumentendrone) dure variant, de Phantom 3 Professional van DJI, daar krijg je wel deze fantastische beeldkwaliteit voor.

Nieuw-Zeeland

Dat Nieuw-Zeeland prachtig is, wisten we natuurlijk al van The Lord of the Rings. Maar voor indrukwekkende beelden van dit land hoef je niet de blu-ray collectie uit de kast te halen. Deze beelden zijn door Photography Life geschoten met een relatief goedkope DJI Mavic Air. Wat houdt je tegen om dit op een reis zelf te proberen?

Oostenrijk

Iets dichter bij huis: Oostenrijk. Gemaakt door de Nederlandse YouTuber dijkx. Dat deze video geschoten is met een van de goedkoopste camera-drones van het moment is niet te zien aan de spectaculaire beelden. Hét bewijs dat je ook met een goedkopere drone uit de voeten kunt als je thuis wilt komen met indrukwekkende vakantiekiekjes.

Zuid-Afrika

Hoe kun je beter een prachtig land als Zuid-Afrika vastleggen dan met een drone als de Parrot Bebob 2? Als je met een video zoals deze van Robin Blanchard terugkomt van vakantie, maak je zonder twijfel het thuisfront stikjaloers.