De beste nabewerkingsapps:
Het kan altijd beter!

Ontvang net als 200.000 consumenten de nieuwsbrief!

Als je een mooie foto hebt gemaakt is het heel verleidelijk hem meteen op social media zoals Instagram te delen. Maar voordat je dat doet is het een veel beter idee om hem eerst te bewerken. Je hebt ontzettend veel (professionele) bewerkingsapps voor je smartphone, zodat je het beste uit je foto kunt halen. Maarten van Zoom.nl en Shutr.photo geeft tips!

Is je foto klaar? Zelfs als je er helemaal tevreden over bent, kan het altijd nog mooier/leuker/geiniger. Met deze 5 apps worden je foto’s helemáál plaatjes!

Adobe Lightroom CC

Lightroom CC van Adobe is dé mobiele fotobewerkings-app voor professionals. De reden daarvoor is dat deze app draait om het optimaliseren van raw-bestanden. Die zijn erg groot en bevatten veel meer beeldinformatie dan de gemiddelde jpeg. Sommige smartphones kunnen in raw-formaat fotograferen; als ze dat kunnen dient Lightroom ook als alternatieve camera-app. Je krijgt hiermee uitgebreide controle over zaken als belichting, contrastwaarden, kleurverzadiging enzovoort. Zo heb je naderhand altijd het perfecte plaatje.

Pixlr

Pixlr is op desktop-pc's al een poosje erg populair - en terecht. Het biedt namelijk vanuit je webbrowser een alternatief voor Photoshop, en dat helemaal gratis. Een app voor Android en iOS kon dan ook niet uitblijven. Pixlr blinkt uit in gebruiksgemak en is dan ook uitstekend geschikt voor hobbyfotografen. Met tools als het automatisch optimaliseren van contrasten, verminderen van het 'rode ogen'-effect en allerlei sfeervolle filters zet je jouw kiekjes in een handomdraai om, met de mooiste resultaten.

Adobe Photoshop Fix

Photoshop is zo'n bekend programma dat het - net zoals Google - tot werkwoord is uitgegroeid. 'Photoshoppen' staat inmiddels synoniem voor het bewerken van foto's. Het merk kan dan ook niet in deze lijst ontbreken, en Photoshop Fix is een van de meest gebruiksvriendelijke opties. Ook hiermee retoucheer je smartphone-kiekjes, met daarbij een extra grote focus op selfies. Zo pas je achteraf de focus aan voor een bokeh-effect. Vertrouwde Photoshop-tools als de pipet en de kloonstempel ontbreken tevens niet.

Prisma

Filters, je moet ervan houden. Vaak blijft er weinig van het origineel over, maar sfeervol is het wel. Prisma is op dit gebied de ongekroonde winnaar, want hiermee maak je van je foto's ware kunstwerkjes. Met één tik verander je jouw plaatjes in schilderijen die zo in een museum terecht kunnen. Op de achtergrond zorgt een complex AI-systeem ervoor dat iedere foto er op z'n allerbest uit komt te zien. Experimenteer naar hartenlust!

FaceTune

Over selfies gesproken, liefhebbers daarvan komen eigenlijk niet onder FaceTune uit. Deze app is puur bedoeld voor het opfrissen van je gelaat - voor zover je dat nodig acht, natuurlijk. Puistje? Weg ermee! Gele tanden? Nu zijn ze wit. Rimpels? Waar? Je hebt geen rimpels (meer). Maar het gaat nog veel verder, met make-up-effecten, het verven van grijze haren, of het subtiel bijstellen van je kaaklijn, wenkbrauwen en neus. Zo zet je de beste versie van jezelf neer, perfect voor Facebook en Instagram.