Nooit. Meer. Doen.
Zo maak je écht originele vakantiefoto’s

Ontvang net als 200.000 consumenten de nieuwsbrief!

Wil je deze vakantie echt bijzondere foto’s maken? Zorg dan dat je deze vijf cliché’s vermijdt!

Maarten Jacobi

Redacteur Zoom.nl & SHUTR.photo


Wil je deze vakantie echt bijzondere foto’s maken? Wanneer je deze vijf cliché’s en vaak gemaakte fouten vermijdt, ben je al een eind op de goede weg! Maarten Jacobi van Zoom.nl en Shutr.photo geeft handige tips.

#1 Een scheve horizon

Natuurlijk is een mooie zonsondergang prachtig om te delen op Instagram of Facebook, maar zorg er in ieder geval voor dat hij 1: recht is en 2: horizontaal gefotografeerd is. Dat geeft een veel grootsere indruk van het landschap (en daarbij loopt de zee niet leeg naar links of rechts). Ook als je de foto later wilt afdrukken, heb je meer aan een horizontale foto. Extra tip: op de meeste telefoons kun je hulplijnen aanzetten die je kunnen helpen.

Zo moet het niet: een scheve horizon.

Zo moet het dus wél: een mooie rechte horizon.

#2 Met je drankje op de foto

Je zit in een strandstoel met een cocktail of wijntje. Dan wil je natuurlijk even het thuisfront jaloers maken. Maak je zo’n foto, maak hem dan (net als bij de horizon) in landscape-stand, horizontaal dus. Nóg beter: vraag even aan de ober of hij een foto van je maakt, met de zee links in beeld en jij rechts in de stoel. Dat levert een interessantere foto op dan alleen een deel van een drankje en een half been. Althans, dat vinden wij.

Marjolein Hoevenaars plaatste deze foto op Zoom.nl. Je ziet dat ze volop aan het genieten is, maar…

...iemand anders een foto laten maken kan voor een veel interessanter beeld zorgen.

#3 Saai licht

Veel uitkijkpunten of mooie vergezichten worden door toeristen bezocht op het saaiste uur van de dag: om drie uur ’s middags als er een blauwe lucht is, felle zon en harde schaduwen. Dat maakt het landschap saai, dertien in een dozijn en niet heel interessant voor een bijzondere foto. Het licht rond de Middellandse Zee is tussen zes en acht uur ’s avonds het mooist – nét het moment waarop alle toeristen aan het eten zijn. Ga dus juist dan op pad met je camera! Ook heel vroeg in de ochtend (zo om een uur of half zeven), als alle toeristen nog in bed liggen, kun je het mooiste licht verwachten om gegarandeerd met spectaculaire foto’s thuis te komen.

Een mooie foto, maar hiermee komt iedereen thuis...

...even wachten tot de avond en de foto is uniek!

Cliché-selfies vermijden?

Online vonden we de app Selfie Guide voor je. Hiermee vind je altijd de beste plek om een selfie te maken. Je kunt kiezen uit ruim een dozijn steden, van Londen en New York tot Barcelona, Rome en het Griekse Santorini. Je kunt één stadsgids gratis kiezen; voor andere gidsen betaal je 99 dollarcent.

#4 Eten fotograferen

Het eten op vakantie is natuurlijk exotischer en lekkerder dan thuis en ook dat mag gedeeld worden. Maar doe de thuisblijvers een plezier: gebruik nooit(!) de ingebouwde flits, dat slaat alle kleur en diepte in de foto plat. Flitslicht kan eten er zelfs heel onsmakelijk uit laten zien. Fotografeer het eten daarnaast niet van boven, maar schuin op dezelfde hoogte of net iets daarboven. Dat creëert meer diepte en, als je camera het in zich heeft, ook nog wat onscherpte in de achtergrond. Daarmee wordt je foto net wat smaakvoller en jaloersmakend!

Geen saaie ingeflitste foto van bovenaf ...

... maar een foto met diepte en natuurlijk licht!

#5 De vleugel van een vliegtuig

Hier maakt zelfs de meest ervaren fotograaf zich schuldig aan en je kunt het hem of haar ook niet kwalijk nemen: het uitzicht vanuit het vliegtuig kan soms gewoon spectaculair mooi zijn. De vleugel van een vliegtuig is alleen altijd hetzelfde; de meeste fotografen boeken daarom juist een stoel achter in of voor in het vliegtuig, om de vleugel te vermijden. Probeer te concentreren op het mooie landschap onder de vleugel en laat de vleugel zelf weg. Kijk ook uit voor reflecties: houd je camera dicht tegen de ruit. En nu maar hopen dat het vliegtuigraam een beetje schoon is …

Linda van Bodegraven plaatste deze typische vakantiefoto op Zoom.nl. Op zich een mooie foto, maar...

...zonder vleugel ziet het er ineens heel anders uit!

Zoom Academy

Word een betere fotograaf met de Zoom Academy!

Met de Zoom Academy leer je online een betere fotograaf te worden. Met tekst, beeld, video's en vragen verbeter je stap voor stap je fotografie-vaardigheden. Zo maak je in de Basiscursus Landschapsfotografie kennis met de belangrijkste aspecten van landschapsfotografie. Probeer nu!