Da’s slim!
Smart-TV’s: hoe, wat & waarom

Zowat elke televisie noemt zichzelf ‘Smart’, maar wat betekent dat eigenlijk? En maakt het nog wat uit welk merk televisie je koopt? Wie slim is, leest éérst even dit artikel.

Ontvang net als 200.000 consumenten de nieuwsbrief!

Een smart-TV is kortweg een televisie die een netwerkverbinding heeft (bedraad of draadloos) en die uitgerust is met een aantal internettoepassingen. Die toepassingen kunnen gaan van nieuws-apps, UitzendingGemist- of On Demand-diensten, streamingdiensten voor video of muziek, sociale media, mediaspelers of mediabibliotheken, enzovoort. Niet alle toepassingen zijn standaard aanwezig, maar je kunt via een ingebouwde app-store – net zoals op een smartphone – de gewenste apps downloaden en installeren.


Elke fabrikant heeft een eigen platform, maar de belangrijkste apps vind je bij iedereen terug. Het gaat dan om UitzendingGemist- en streamingdiensten (YouTube, Netflix, Amazon Video, Deezer, Spotify enzovoort).

Netflix heeft voor (bijna) alle smart-tv's een app.

Alle fabrikanten bieden op hun betere modellen ook spraakherkenning aan. Met de ingebouwde microfoon van de afstandsbediening kun je dan zoekopdrachten inspreken, dat is makkelijker dan met het on screen toetsenbord werken. Bij sommige modellen kun je zelfs stemcommando’s gebruiken zoals ‘Volume 20’, of ‘Open Netflix’. Dat kan handig zijn, maar vaak is het gebruik van de afstandsbediening nog steeds sneller. Probeer het zeker uit. Als de TV je stem makkelijk herkent, is het een leuke extraatje.

Smart-TV instellen lastig?

Vind je het ingewikkeld om je smart-TV in te stellen?

Op de site van Computer!Totaal staat een handige handleiding.

Smart HUB (Samsung)

Samsungs smart-TV-systeem heeft een erg handig en volledig Home-menu, dat onder aan het scherm verschijnt. Je vindt er niet alleen al je content terug, maar ook de instellingen. De afstandsbediening is bijzonder eenvoudig met erg weinig toetsen, maar dankzij de goede interface is dat eigenlijk nooit een probleem. De afstandsbediening kan via een eenvoudige procedure ingesteld worden om aangesloten apparaten zoals een settopbox voor digitale TV of blu-ray-speler te bedienen.

WebOS (LG)

LG presenteert alle toepassingen en bronnen in een veelkleurig lint onder aan het scherm. Bij veel modellen kun je bovendien ook de Magic Remote gebruiken. Hiermee beweeg je de cursor op het scherm simpelweg door de afstandsbediening te bewegen. Je wijst als het ware naar het gewenste icoon.

Android TV (Sony, Philips)

Zowel Sony als Philips maken gebruik van Android TV, het smart-TV-systeem van Google. De gebruikersinterface vult het volledige scherm, wat iets minder handig is. Sony en Philips voegen ook elk kleine aanpassingen toe aan het systeem; het eindresultaat is vaak wat minder intuïtief dan de systemen van Samsung en LG. De ingebouwde Chromecast-functie van Android TV is erg handig. Je kunt er het scherm van je smartphone mee op TV tonen, en een aantal apps (zoals Youtube, Netflix en Deezer) laten toe dat je content selecteert op de smartphone, maar afspeelt op de TV.

My Home Screen (Panasonic)

Panasonic My Home Screen gebruikt een eenvoudig Home-scherm waarop je favoriete toepassingen, zenders of bronnen kunt toevoegen. De app-store bevat iets minder toepassingen dan de concurrenten.

Op zoek naar een smart-TV?

Hieronder drie tips van de redactie.

WebOS

 • Dun scherm (4,66 cm)
 • 4K Ultra HD
 • WebOS besturingssysteem
 • OLED-technologie

Smart HUB

 • QLED-technologie
 • Smart HUB besturingssysteem
 • HDR-ondersteuning
 • Onzichtbare kabels

Android TV

 • 54,6 inch 4K Ultra HD
 • 1000 Hz beeldfrequentie
 • Android TV besturingssysteem