Ontvang net als 200.000 consumenten de nieuwsbrief!

Leon Rodenburg,

docent Tuin, Park & Landschap Helicon Boxtel


Heb je niet veel ruimte? Leon Rodenburg, docent aan de hoveniersopleiding van Helicon in Boxtel, geeft tips voor het aanleggen van een kleine tuin.

Eenheid en structuur

Ga je een tuin aanleggen, zorg dan voor een eenduidig plan, zodat je niet allemaal aparte hoekjes krijgt. Als je allerlei aparte hoekjes gaat aanleggen, dan wordt het namelijk automatisch drukker – en als de tuin klein is, dan is dat zeker niet handig. Het wordt dan al snel veel te rommelig, doordat je samenhang en structuur mist.

De hoogte in

Heb je een kleine tuin (zeg 8 bij 6 meter) en wil je werken met hoogteverschillen? Doe dat dan niet door muurtjes te maken met een hard materiaal zoals steen. Je tuin wordt daar namelijk optisch juist kleiner van: zo’n muurtje komt als het ware op je af. Mocht je toch een hoogte-opbouw willen creëren in een tuin, dan kun je dat beter door middel van beplanting doen.

Snel groener

Heb je veel bestrating in je tuin en wil je toch vrij eenvoudige en op een niet al te ingrijpende manier vergroenen? Haal dan hier en daar een tegel of een klinker uit je terras. Vul het zo ontstane gat met potgrond en zet er wat leuke plantjes in. Je kunt nu gewoon nog zitten op je terras, maar het is wel een stukje groener en een stukje leefbaarder geworden!

De boom in

In een kleine tuin willen mensen nog weleens een klein boompje zetten – waarbij ze vergeten dat kleine boompjes (heel) groot kunnen worden. Houd dus rekening met de uiteindelijke lengte. Stel dat dat lieve kleine boompje dat nu zo leuk in je tuin staat uiteindelijk een reus van 20 meter wordt … dan wordt niet alleen je tuin, maar ook je huis overschaduwd!

Binnen → buiten

Vergeet als je een tuin aanlegt vooral niet dat je de tuin driekwart van het jaar van binnenuit beleeft. Wat je ziet als je uit het raam kijkt, is dus een heel belangrijke zichtlijn die je bij het ontwerpen en het aanleggen van de tuin absoluut in de gaten moet houden. Begin bij het aanleggen van de tuin dus altijd met (veel) groen dicht bij je huis, zodat je altijd lekker groen wegkijkt vanuit je woning.