Terras & schutting

Hoe houd je je terras, je tuinmeubilair en je schutting in topconditie? Expert Albert de Zwaan van Lek Tuinmaterialen uit Ter Aar geeft je handige tips.Check hieronder de video!

Ontvang net als 200.000 consumenten de nieuwsbrief!

Albert de Zwaan,

van Lek Tuinmaterialen uit Ter Aar


Tegels schoonmaken

Tegels maak je het beste schoon met een middel dat daar speciaal voor bedoeld is, bijvoorbeeld van Lithofin. Experimenteer niet met goedjes zoals chloor, azijn of wat je verder nog in het gootsteenkastje hebt staan. Pas ook op met de hogedrukreiniger: daarmee spuit je het terras wel schoon, maar je spuit ook de poriën van de tegels verder open – waardoor algen en aanslag zich juist weer beter kunnen hechten. Vaak zit er ook een ronde patioborstel bij de hogedrukreiniger: die kan nog meer schade veroorzaken. Tip: laat dood mos niet zitten maar haal het weg: het is namelijk een ideale voedingsbodem voor nieuwe mossen.

Schutting, tuinhuis en meubilair

Ook tuinhout, zoals een tuinhuis of schutting, moet je onderhouden. Daarbij maakt de positie uit: vooral aan de noordoostkant van het tuinhuisje of schutting wordt het makkelijk vies. Schoonmaken gaat makkelijk: met wat water en een doek of een spons. Net als bij een terras kun je ook voor tuinhout beter geen hogedrukreiniger gebruiken: je spuit het hout daarmee open en de vezels zullen overeind komen. Op het zuidwesten blijft het schoner, omdat de regen daar eventueel vuil wat makkelijker wegspoelt. Wel is het zo dat aan die zijde het hout sneller slijt: de wind komt nu eenmaal vaak uit het zuidwesten. Aan die kant moet je dus vaker schilderen – gebruik daarvoor beits of oliën.

Denk vooruit

Moet je je tuin nog aanleggen? Kies dan materialen die gebruiksvriendelijk en onderhoudsvriendelijk zijn. Gebruik bijvoorbeeld keramische tegels en composiet schuttingplanken of vlonderplanken. Composiet ziet eruit als hout, maar is gemaakt van duurzaam en kleurvast kunststof. Kijk ook naar de grond waarop je een terras wilt aanleggen. Is dat klei? Dan moet je – omdat klei minder waterdoorlatend is dan zand – zorgen voor drainage.

En in de winter ...

… Zorg je dat je terras schoon blijft. Haal er één keer in de week even een bezem over en je zult zien dat het ook minder snel groen wordt. Zorg bij het vegen wel dat je alle blaadjes weghaalt: het looizuur uit rottende bladeren zorgt namelijk voor moeilijk te verwijderen vlekken op je terras!