Bloemen & planten

Hoe zorg je ervoor dat de planten en bloemen in je tuin er zo mooi mogelijk bij staan? Studenten van de opleiding Tuin, Park en Landschap van Helicon in Boxtel leggen het uit!Check hieronder de video!

Ontvang net als 200.000 consumenten de nieuwsbrief!

Mest best

Gijs (17)

Regelmatig – 3 à 4 keer per jaar – doen: bemesten! Daar heb je niet meteen kunstmest of speciale korrels voor nodig, het kan ook met potgrond. Strooi in het perk een laagje potgrond van ongeveer 1 centimeter. Hark het daarna door, zodat het zich vermengt met de aarde. Voilà: de grond is bemest. Toch liever kunstmest? Dat mag natuurlijk ook, maar potgrond is wat beter voor de grond en voor het milieu – kunstmest wordt nu eenmaal in een fabriek gemaakt.

De juiste plaats

Koen (19)

Mensen zetten een plant vaak op de verkeerde plek – bijvoorbeeld in de schaduw terwijl hij graag zon heeft. Dat doen ze natuurlijk niet expres, maar uit onwetendheid. Als je de tip hiervoor opvolgt (dus het kaartje bewaart), zal dat jou niet meer overkomen! Kijk goed naar de stand van de zon; zo kun je bepalen welk deel van je tuin het grootste deel van de dag zon heeft, of juist schaduw. Je kunt een goede standplaats makkelijk zelf creëren, bijvoorbeeld door de plant achter een grote boom te zetten of er juist voor.

Bewaar het kaartje

Jordi (18)

Het is belangrijk om het kaartje dat bij een plant zit goed te lezen, vooral als je (nog) niet alles weet van die plant. Er staat veel nuttige informatie op: de standplaats (dus in de zon of halfzon of juist in de schaduw), bloeitijd, snoeitijd, de uiteindelijke hoogte van de plant en de grondsoort. Het kaartje wordt heel vaak niet gebruikt en dat is zonde: want juist op het kaartje staat alle informatie die nodig is om de plant uit te laten groeien tot een mooie gezonde plant!

In de stress

Sommige planten komen wat moeizaam in bloei en het kan wel eens helpen om ze een beetje in de stress te jagen. Een voorbeeld daarvan is de yucca: als je daar de wortels flink van beschadigt, schiet de plant in de stress en kun je hem in bloei krijgen. Dat kan door hem op een paar plaatsen te raken op zijn wortels. Gebruik daarvoor een schop of een schoffel.