Gras & gazon

Een gazon als een biljartmat, wie wil dat niet? Expert Jochem Menke, van Heuvelrug Grasspecialist uit Maarsbergen, legt uit hoe je een groene, strakke en vooral volle grasmat krijgt.Check hieronder de video!

Ontvang net als 200.000 consumenten de nieuwsbrief!

Jochem Menke,

van Heuvelrug Grasspecialist uit Maarsbergen


Niet te kort!

De meeste mensen maaien het gras zo kort mogelijk, omdat ze er dan weer voor een tijdje vanaf zijn. Niet doen: wanneer je het gras te kort maait, wordt de grasmat open en heb je meer kans op onkruid en ziektes. Het geheim van een mooi gazon? De grasmachine afstellen op ongeveer 4 à 5 centimeter én regelmatig maaien. Begin maart is 1x maaien per week genoeg; wordt het warmer en zonniger, maai dan om de 3 of 4 dagen.

De beste grasmaaier

Ga je een grasmachine kopen? Kijk dan goed naar de grootte van je tuin. Heb je een kleine tuin, dan heb je een kleine grasmachine nodig; heb je een wat grotere tuin, dan heb je een grotere grasmachine nodig. Ook heel belangrijk: zorg dat je het gemaaide gras weghaalt: het is een fabeltje dat afvalgras mest is voor je gazon! Heeft je grasmaaier geen opvangbak, hark dan zelf het gemaaide gras weg!

Heb je een grasmaaier met wielen, dan krijg je een spoorvorming: je ziet precies waar de wielen overheen gerold zijn. Dat voorkom je door je gras op verschillende manieren te maaien: de ene keer recht, de andere keer dwars of schuin. Het mooiste effect krijg je met een walsmaaier: als je het gras daarmee steeds in tegengestelde richting maait, krijg je echt van die prachtige banen met een vleug erin.

Sproeien = groeien

Gras heeft veel water nodig – nog meer dan vaste planten. Dit komt doordat gras niet heel diep (maximaal 8 centimeter diep) wortelt en dus moeilijk water ‘uit de grond’ kan trekken. Veel mensen sproeien niet alleen te weinig, maar ook te laat, als het gras al gelig wordt. Laat het gazon geen dorst krijgen en begin dus altijd met het goed besproeien van het gras: in het voorjaar is dat 3x in de week een uur.

Extra voeding

Gras heeft op zijn tijd extra voeding nodig. Gebruik daarvoor speciale gazon-/mestkorrels: die bevatten de juiste voedingsstoffen om je gras in topconditie te krijgen en te houden. Deze korrels moet je niet strooien, maar werpen: dan krijg je een betere verdeling over het gras. Als je het niet gelijkmatig verdeelt – bijvoorbeeld hier een hoopje korrels en daar niets – dan krijg je namelijk groei- en kleurverschillen.